Slike

VIP hos Ferrari.

Nu kommer vi då till presenten som var gratis. Eller som jag säger det, en sjuhelsikes upplevelse. För några år sedan var min fru på Borneo genom jobbet. Efter ett tag så visade det sig att hon hade hamnat på samma hotell som ett Formel 1-team. Vilket team tror ni att det är? Japp, Ferrari. Kontakter knöts och mailadresser, telenr m.m. byttes. Genom åren så har det blivit något mail eller sms hit eller dit. Vår kontakt i Ferrari har jobbat hos dem sedan 1992 och i Formel 1 sedan 1997. Han jobbar som dataingenjör vilket innebär att han inte jobbar för en specifik förare utan samlar ihop alla datauppgifter och försöker göra det bästa av det han kan utläsa. Han visste om att vi skulle komma till Ungern och tanken var att vi skulle försöka träffas på något sätt. Nu tillbaka till sms:et som vi fick efter kvalet på lördagen. Utan förvarning så hade han fixat att vi skulle vara VIP-gäster hos Ferrari. Snacka om att bli tagna på sängen. Han hämtade oss och med sig hade han VIP-korten. In bakom kulisserna och man kände sig som en katt bland hermelinerna. Han visade runt oss och lät mig fotografera. Vi står där och pratar i deras depå när han pekar ut på ett gäng mekaniker. Ca tre meter från mig får jag se ett däcksbyte live och fort går det men nu kommer vi till den riktiga kicken. Motorn varvas upp, bilen släpps ned och bilen accsar iväg, herrejävlar vilket ljud. Att trumhinnorna inte rök all världens väg är ett under. Vi går runt och pratar om både det ena och det andra medans timmarna flyger iväg. Jag visste inte vad som skulle komma på söndagen och tur var väl det.

På kvällen går vi till en mexikansk restaurang som ligger bredvid teamets hotell eftersom vi bor bara en dryg kilometer från dem. Vi umgås med några ur teamet och pratar om ditt och datt. Jag nämnde att jag skulle vilja åka i Stelvio-passet och då visade det sig ett en i gänget har åkt där fem gånger på motorcykel. Vi kommer in på ämnet favoritbilar och då visar det sig att vår kontakt har Miata som favoritbil. Han har nämnt det vid något tidigare tillfälle men vi hade inte uppfattat att det var riktigt på allvar. På vägen till vårt hotell så går vi förbi hotellet där Ferrari-förarna håller till helt ovetandes om vad som väntar oss under morgondagen.

Efter racet på söndagen var det återigen dags att använda våra VIP-kort. Nu är det lite mer liv eftersom det springer folk åt alla möjliga håll. Jag har turen att springa rakt in i mediauppbådet som har ställt upp sig utanför Red Bull’s center i paddock-området. Innan jag vet ordet av det så kommer Vettel gående och blir omklappad av teamet och några sekunder senare så dyker vinnaren för dagen, Webber upp  och jag får några sköna bilder där. Det är fortfarande inte slut på det roliga. FIA har bilarna hos sig för kontroll så jag tar mig tillbaka till Ferrari’s garage. Där har man börjat plocka ned och på drygt två timmar så är det färdigt. Nu väntar man bara på att FIA skall släppa bilarna. Nu kommer pricken över i:et, grädden på moset, kalla det för vad ni vill. Ut kommer Alonso som jag tar några bilder på, först på avstånd och sedan när han kommer bort till oss tillsammans med min fru. Massa kommer också efter ett tag och ställer upp på en bild. Drygt tre timmar efter racet så släpper FIA bilarna. Bilarna skruvas isär, putsas m.m. Man byter oljan m.m. direkt och sedan startar man bara upp bilarna och kollar så att allt är ok innan man rullar vidare mot nästa race. Gissa om man har fått ett minne för livet. Tanken var att vi bara skulle åka till Ungern för att se Formel 1 live för första gången någonsin och så fick man allt det här.

Det är få människor förunnat att få komma in bakom kulisserna till F1. Det är troligtvis ännu färre som får möjligheten att vara VIP-gäster hos Ferrari’s F1-team under pågående tävling. Hur många det är som kan få en personlig guidning från en person ur teamet måste vara ännu färre. Jag och min fru är inga kändisar men vi har fått en oförglömlig upplevelse tack vare en man med ett stort hjärta och engagemang. Vi kommer aldrig kunna tacka honom tillräckligt för vad han har gjort för oss. Må lyckan vara med dig och din familj Roberto Casolari.

Martin Pavicic

Ferrari är nr 1 hos mig och min fru.

Som ni kan se så är detta garaget där Fernando Alonso hör hemma.

Som ni kan se så är detta garaget där Felipe Massa hör hemma.

En cool snubbe som sitter i garaget hos Felipe Massa.

En mindre cool snubbe som sitter i garaget hos Fernando Alonso.

Min fru, Elise Pavicic står och samtalar i depån med Roberto Casolari.

Min fru, Elise Pavicic står och samtalar i depån med Roberto Casolari.

Min fru, Elise Pavicic står framför Ferrari's garage med ett leende på läpparna, biljetten och VIP-kortet runt halsen. En man kom fram till min fru och sade "You bring good looks to the team". Håller med denne man fullständigt.

S.k. mediacenter.

S.k. mediacenter.

Det går nog åt lite fönsterputs för att göra rent det här.

Media väntar hos Red Bull på att Vettel men framförallt Webber skall dyka upp.

Red Bull ställer upp sig innan Webber och Vettel har dykt upp.

Helt plötsligt dyker Vettel upp.

Dagens vinnare, Webber.

Självklart med ett leende på läpparna.

Roberto Casolari har börjat riva ned i Ferrari's garage. Det tog ca två timmar att plocka ned.

En trave med F1-däck.

Roberto Casolari är klar och snart är det dags för hemfärd till Italien och hans hemstad Modena.

Fernando Alonso pratar med några i teamet.

Fernando Alonso pratar med några i teamet.

Fernando Alonso kommer till oss.

Tre grabbar som är överlyckliga över att jag tog den här bilden. Deras "fotograf" som står till höger om mig när jag tar denna bild kunde inte hantera kameran. De upptäckte det först efter att Alonso hade lämnat oss. De kom springande till mig och undrade hur min bild såg ut.

Min fru, Elise Pavicic och Fernando Alonso.

Min fru, Elise Pavicic och Fernando Alonso.

Min fru, Elise Pavicic och Felipe Massa.

Här har FIA precis släppt ifrån sig bilarna.

 

Dags att polera innan bilen sätts ihop igen och det är dags för hemfärd till Italien.