Slike

Formel 1 på Hungaroring

Nu över till resans anledning, Formel 1 på Hungaroring. Att ta sig till banan som ligger ett par mil utanför Budapest är faktist ganska smidigt. Vi tog en taxi till Árpád híd (på Pest-sidan) och sedan hoppade vi på gratisbussarna (om man har biljett) till Hungaroring. Denna lilla tur tog ca 30 minuter och man fick se en liten glimt av den ungerska landsbygden. Bussen stannar ett par kilometer från banan så att sista biten får man använda fötterna. Bussarna går för övrigt tillbaka till Budapest från samma plats. Överallt fanns det en massa poliser och trafiken flöt på bra. Vid grindarna fanns det mycket vakter och man tog sig in väldigt snabbt trots att det gjordes lite enklare former av säkerhetskontroller. Det handlade i första hand om att titta igenom väskor av olika slag. Vi hade kommit i god tid så att vi skulle kunna se tidsträningen på lördagen.

Vi började med ett besök i F1 Village. Eftersom vi är Ferrari-fans (jag och min fru) så började vi leta efter Ferrari-prylar. Vi gjorde några inköp men den bästa presenten skulle visa sig vara gratis men det kommer jag till så småningom.  Klockan 11.00 var det då dags. De första bilarna började rulla ut och vi hade perfekta platser. Guld 4 som biljetterna heter. Vi satt vid första kurvan efter start och mål (min favoritplats). Vi såg bilarna komma ut från depån och vi skulle få se dem komma i full fart mot oss innan de skulle bromsa för att sedan ta sig igenom första kurvan. Jag skall försöka beskriva känslan av att se F1 live men jag vet att det är svårt. På varvet ut från depån började man ana vart det hela skulle ta vägen när bilarna kom till oss igen. Ljudet som kommer emot en när bilarna har laddat under hela start- och målrakan, nedväxlingarna och sedan accelerationen ut från första kurvan. Detta kan inte beskrivas utan det måste upplevas. När det sedan blev fler och fler bilar på banan så tänkte jag bara på hur det skulle vara vid starten på söndagen. Allt eftersom träningen pågick så började man även känna doften från bränt gummi m.m. Under träningen började man tyvärr ana att Red Bull skulle bli svåra att slå i kvalet. Efter en timme var träningen slut och man väntade på kvalet som skulle starta kl. 14.00.

Som man hade anat på tidsträningen så visade det sig att Red Bull med Vettel och Webber var för starka. Som Ferrari-fan så hoppades man på att Alonso och Massa skulle få en bra start. Efter kvalet fick min fru ett sms och det är presenten som jag nämnde tidigare men jag återkommer till vad det handlade om i en separat text.

Söndagen kom och det var dags för race. Vi satt där i första kurvan och tittade upp på storbildsskärmen framför oss. Vi såg de röda lamporna tändas en efter en, för att sedan slockna. Vi hörde vrålet från startlinjen, bilarna närmade sig oss precis som när man ser en stor buffelhjord komma rusande i en western-film. Skillnaden var att ljudet var öronbedövande. Alla bilarna rusar mot första kurvan och Alonso hade redan gått om Webber. Detta till mångas stora glädje eftersom det fanns flest Ferrari-fans på läktarna. Vi och många med oss började hoppas på en bra dag för Ferrari. I det här racet inträffade det lite incidenter i depån som troligtvis påverkade slutresultatet en hel del. Rosberg tappade ett däck och Kubica krockade med Sutil inne i depån. Detta innebar att säkerhetsbilen kom ut. När säkerhetsbilen så småningom gick in så satt Vettel och sov i sin bil vilket gjorde att Webber kunde dra ifrån. Vettel fick också ett straff för detta vilket i sin tur gjorde att han tappade gentemot Alonso. Det mest dramatiska som inträffade var när Barrichello skulle köra om Schumacher mot slutet av racet. Barrichello tog sig förbi men det kunde lika gärna ha slutat med en rejäl smäll i betongmuren. Schumacher blev straffad för sitt tilltag till nästa race. Racet slutade inte som man hade hoppats eftersom Webber vann före Alonso, Vettel och Massa.

 Att titta på F1 live så här och ha ljudet från bilarna och alla andra intryck som det bär med sig men ändå ha möjlighet att följa loppet på storbildsskärmen skall jag försöka förklara på ett annat sätt. Tänk er att ni skall titta på en fotbollsmatch på tv, ni sänker ljudet till noll och sätter på radion istället, där är det Lasse Granqvist som kommenterar. Då förstår ni vad jag pratar om. Kom på mig själv att tycka synd om Eje Elgh som sitter i ett bås och inte kan få uppleva samma sak som jag. Sprang på honom som ni kan se på en av bilderna.

Fortsättning följer……

Ferrari-shop i F1-Village.

Hoppas att han inte är höjdrädd. Titta på nästa bild så får ni se hur högt det är.

Hoppas att han inte behöver gå på toaletten.

Lite shopping mellan tidsträning och kval på lördagen.

Driver's parade.

Trångt som vanligt i första kurvan.

Vettel

Webber

Fernando Alonso

Felipe Massa

Button

Vettel närmade sig Alonso på slutet.

Alonso höll undan för Vettel.

Barrichello precis efter att han har kört om Schumacher.

Schumacher kan bara titta på när Barrichello drar ifrån efter omkörningen.

På väg mot prisutdelning på start- och målrakan.

Lite sprut som vanligt när prisutdelningen är färdig.

Såg en Elgh på Hungaroring, Eje Elgh.

Sprang på dessa svenskar efter racet. De var med i sändningen under lördagen.