Slike

Formel 1 i Ungern

Efter många om och men så var det äntligen dags att åka och titta på Formel 1 live. Jag och min fru hade bokat en resa med några extranätter på hotell Astoria i de centrala delarna av Budapest så att vi skulle kunna få en glimt av staden när vi nu ändå skulle åka till Ungern. Första kvällen i Budapest gav oss mersmak. Fantastiska vyer, bra restauranger (hade svårt att välja), gott väder och underbart bemötande av ungrarna. Det skulle så småningom visa sig att detta bara var början på en speciell resa.

Det finns mycket att titta på i Budapest och sedan visade det sig också att för den som vill shoppa loss så finns det ett mycket stort utbud och det är billigt. Om man börjar tidigt på morgonen med att gå från den stora saluhallen som ligger vid Frihetsbron och sedan går på gatan Váci út så kommer man gå förbi en hel del butiker, caféer, restauranger m.m. Så småningom kommer man fram till en hårt trafikerad gata och om man då tittar till vänster så ser man Elisabetbron. Nu kommer man till en liten speciell sak som finns i många stora korsningar i centrala Budapest. Man har gjort undergångar så att man på ett enkelt sätt kan ta sig vidare. Gå bara ned i underjorden och upp på andra sidan utan att korsa den farliga trafiken. Fortsätter man nu på Váci út så finns det lite finare butiker, caféer, restauranger m.m. Efter ett tag så kommer man fram till ett torg som är en trevlig samlingspunkt och till råga på allt så ligger H&M där. Här finns det en del gatumusikanter som faktist är duktiga och de dyker upp på en hel del andra ställen i Budapest också.

Vill man ta det lite lugnare så kan man gå längs med Donau och så småningom kommer man fram till Kedjebron. Om man går över bron så kan man sedan ta sig upp till Slottshöjden för att bl.a. titta på Slottet, Matthiaskyrkan och den fantastiska Fiskarbastionen. Från Slottshöjden får man också en bra utsikt över Budapest och Parlamentet.

Att ta sig fram i Budapest är enkelt. Bor man centralt som vi gjorde så tar man sig fram till fots. Buss, spårvagn och tunnelbana är andra effektiva färdmedel. Som i många andra stora städer så finns det sightseeing-bussar som man bara kan hoppa på och av. Taxi är billigt i Ungern så om man skall åka en längre sträcka så är det kanske det smidigaste sättet att ta sig fram.

Om man skall sammanfatta det hela så kan man säga att Budapest har många restauranger med fantastisk god mat, bra shopping och mycket att titta på. Det speciella var ungrarna med sitt underbara bemötande oavsett var man var någonstans.

Fortsättning följer……

Slottet på kvällen.

Kedjebron på kvällen.

Kedjebron på kvällen.

Kedjebron på kvällen.

Den stora saluhallen vid Frihetsbron.

Vid vissa hotell kunde man ana att det var Formel 1 på gång.

Lejon som vaktar vid Kedjebron

En annorlunda taxi-tur kanske?

Parlamentet

Fiskarbastionen

Fiskarbastionen

Fiskarbastionen

Fiskarbastionen

Vy över Buda och Pest. Dagens Budapest.