Slike

Paris (Bilder finns längst ner)

Orup sjöng för några år sedan att ”I Stockholm är jag född……..”. Jag har förmånen att kunna byta ut Stockholm mot Paris och under några dagar så kunde jag också befinna mig i Paris.

Att hitta hotell i Paris är inget svårt. Det handlar bara om vad man är beredd att betala. Hamnade på ett hotell som heter Hotel des Arènes bara en dryg kilometer från Notre Dame som visade sig ligga väldigt strategiskt eftersom métron och busshållplatsen fanns runt hörnet och att batobus fanns vid Notre Dame.

Först och främst så måste man vara lite turist med de obligatoriska besöken. Det man snabbt kan konstatera är att Paris handlar en hel del om att hamna på de höga höjderna. Upp i Eiffeltornet, Triumfbågen, Notre Dame och vandringen upp mot  Sacre Coeur. Om man absolut vill upp då tycker jag att det räcker med att ta sig upp på ”Top floor” i Eiffeltornet. Har man varit där så blir de andra höjderna inte så mycket att ha i jämförelse. Däremot så är de andra sevärdheterna väl värda ett besök.

Notre Dame är något som man inte skall missa oavsett om man är religiös eller inte. Detta är en helt magnifik byggnad. Oavsett om man är inne eller ute så finns det oerhört mycket att fascineras av. Man kan titta om och om igen men ändå hitta detaljer som man inte har sett tidigare. När man står där skall man ha i åtanke att Notre Dame byggdes mellan år 1163 och 1345. En tanke som dyker upp är att idag skulle nog ingen få för sig att bygga en sådan här koloss p.g.a. alla tunga stenar.

Notre Dame ligger vid Seine-floden och där finns det en massa restaurangbåtar. Detta gör att man sent på kvällen kan sitta och äta en god bit mat och samtidigt se ett upplyst Notre Dame bara några meter därifrån. Restauranger finns det gott om i Paris så hungrig behöver man inte vara. Om man däremot vill äta där det är lite lugnare så kan man ta sig till de latinska kvarteren i södra delen av Paris och smita in på en liten gata och hitta en mysig restaurang. Vill man slå på riktigt stort så kan man ta en restaurang på paradgatan Avenue des Champs-Élyssées eller varför inte sitta i självaste Eiffeltornet och äta gott.

Om man vill se Paris från en annan sida så är en rekommendation att man tar med sig promenadskor och vandrar genom Paris. Paris är en mycket kompakt storstad där det är nära till det mesta. Om man utgår från Place de la Concorde så är det inte mer än 2-3km till de flesta sevärdheterna och om man då väljer att promenera så hamnar man på alla möjliga små gator dit turistbussarna inte hittar. Någonstans springer man kanske på en mysig restaurang som man kan gå till på kvällen. Överallt finns det en massa caféer och småkonditorier där man kan sätta sig ner och få i sig lite ny energi.

Ett mycket trevligt sätt att ta sig runt i Paris är något som kallas för batobus. Det är båtar som kör på Seine och fungerar som ”bussar”. Turerna startar ca kl.10.00 och körs till ca kl.23.00. Köp en biljett som gäller för det antal dagar som passar just dig. Det finns åtta hållplatser där man kan hoppa av och på hur man vill. Hållplatserna är Eiffeltornet, Musée D’Orsay, St-German-Des-Prés, Notre Dame, Jardin des plantes, Hotel de Ville, Louvren och Champs-Élysées.

Det hävdas ibland att Paris är kärlekens stad och syndens stad. Man kan ju t.ex. åka till Paris och gifta sig. Enkelt eller stort är inget problem. Man kan t.o.m. hyra hela båtar som glider fram på Seine för sitt bröllop. Synden i Paris finns på Lido (Champs-Élysées) och Moulin Rouge. Moulin Rouge är början på ”syndens” gata som så småningom ironiskt nog leder upp mot Sacre Coeur.

En sak som man skall tänka på är att Paris är en mycket dyr stad. Det är lätt hänt att det sticker iväg en och annan euro. Den som däremot kommer till Paris enbart för att shoppa kan nog shoppa loss riktigt rejält men då bör man nog ha en riktigt stor plånbok med sig. Att shoppa loss i Paris på kredit kan bli riktigt farligt eftersom räkningen en dag skall betalas.

Hôtel Des Arènes ligger på 51, Rue Monge.

Batobus är ett trevligt sätt att ta sig runt Paris på.

Bild från en batobus vid Pont Alexandre.

Hållplatsen för batobus nere vid Eiffeltornet.

Ett annat perspektiv.

Ser nästan fejkat ut. Bilden är tagen uppe från Triumfbågen.

En mer klassisk bild på Eiffeltornet.

Ytterligare en vanlig bild på Eiffeltornet.

Taget från toppen av Eiffeltornet.

Taget från toppen av Eiffeltornet.

Taget från toppen av Eiffeltornet.

Taget från toppen av Eiffeltornet.

Det måste vara en triumf att ta sig ur denna rondell.

Lutande tornet i Paris? Nä, bara en bild tagen i en annan vinkel.

Det var nästan tomt men så dök det upp en liten Smart och bilden fick ett helt annat perspektiv.

Notre Dame de Paris. Måste upplevas på plats.

Lite mer dramatisk bild tagen när solen var på väg att gå ner.

Bild tagen inne i Notre Dame.

Klassisk turistbild.

Notre Dame är även vackert på kvällen. Kan vara så att det t.o.m. är vackrare på kvällen.

Bild tagen på Seine från en batobus.

Sacre Coeur är magnifikt att se på.

Fantastiskt väder, en fantastisk dag med mycket folk och Sacre Coeur i all sin prakt.

Strålande på många sätt.

Vacker vy över Pont Alexandre.

Utsmyckning på Pont Alexnadre.

Vacker lampa på Pont Alexandre.

Ytterligare en lampa på Pont Alexandre.

Här kan man se hur Pont Alexandre är utsmyckat på ett lite bättre sätt.

Restauranger fanns det gott om. Denna restaurang åt vi på första kvällen i Paris. Inte helt fel att ha Notre Dame som utsikt medans man äter.

En liten mysig restaurang sent på kvällen.

Ytterligare ett trevligt ställe på en liten bakgata.

Ibland kunde man få lite musik medans man satt och åt.

Vissa passar på och gifter sig i Paris som ibland kallas för romantikens stad.

En del av syndens Paris. 2009 är en svenska "leading lady" på Lido. Hon heter Anki Albertsson http://www.ankialbertsson.se

Moulin Rouge är kanske syndens näste. Ligger vid Place Blanche som är "början" på Boulevard de Clichy.

På Boulevard de Clichy finns det mesta som har med synd att göra. Som ni kan se så går turistbussarna hit också.

Ytterligare en bild från syndens Boulevard.

Titta på terassen längst upp.

Många broar i Paris har en massa utsmyckningar och jag fastnade lite extra för den här.

Titta på den "gröna" terassen längst upp. Denna gata leder upp mot Triumfbågen.

"Avenyn" i Paris. Bilden är tagen uppe från Triumfbågen.

På Champs-Élysées finns det många bilmärken representerade och Toyota tycker tydligen att bilbranschen är helt uppåt väggarna.

Renault finns självklart också här med en rå skapelse.

Bilen står på en roterande platta så att man skall kunna se den från olika håll.

Det är väl detta som Renault önskar att konkurrenterna skall se på banan.

Självklart så visar Renault musklerna genom att ha en Formel 1-bil där också.

På väg hem en dag med batobus och till vänster kan man se en del av Louvren.